"Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Γονέων"

Περισσότερα...

"Ψυχόδραμα Παιδιών"

foto-akouo-to-paidi-mou

Περισσότερα...

"Νοητική Ενδυνάμωση"

noitiki endinamosi

Περισσότερα...

Νευρώσεις

Χαρακτηριστικά & τρόποι έκφρασης
nevrosi

 

Από τη Γεωργία Τριανταφύλλου

Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια

Το βασικό χαρακτηριστικό των νευρώσεων είναι η αδυναμία του ατόμου να προσαρμοστεί στο ευρύτερο περιβάλλον του και να έχει μία φυσιολογική ζωή αλλά και το έντονο άγχος που το διακατέχει, πολύ συχνά δίχως λόγο. Το άγχος αυτό τις περισσότερες φορές εκδηλώνεται με ψυχοσωματικά προβλήματα ή με συναισθηματικές διαταραχές και εξάρσεις.

 

Όταν κάποιος έχει μία ή και περισσότερες νευρώσεις δεν έχει απώλεια της επαφής του με την πραγματικότητα, όπως συμβαίνει στις ψυχώσεις, και προσπαθεί να προσαρμοστεί στους κοινωνικούς κανόνες αλλά με δυσκολία και τότε ο άνθρωπος αυτός υποφέρει.

 

Τα κλινικά χαρακτηριστικά της νεύρωσης διαφέρουν από άτομο σε άτομο ανάλογα με την φύση της προσωπικότητάς του και τα ιδιαίτερα στοιχεία του, αλλά και με κριτήριο τη φύση και το είδος της νεύρωσης.

 

Αν θα ήταν δυνατό να ομαδοποιηθούν αυτά τα χαρακτηριστικά τότε θα λέγαμε πως νευρωτικός είναι όποιος έχει πολλές και αναίτιες φοβίες, δεν είναι δυνατό να συμμετάσχει σε κάποιες κοινωνικές εκδηλώσεις (εξαιτίας του φόβου του), νιώθει συμπτώματα ανασφάλειας και ενοχής για τη συμπεριφορά του και γενικότερα προσπαθεί να προχωρήσει τη ζωή του αλλά με αβεβαιότητα και κατάπτωση πολύ συχνά. Το άγχος είναι υπερβολικό και οι απόψεις του ατόμου συνήθως απόλυτες και ανυποχώρητες. Οι συμπεριφορές των άλλων ερμηνεύονται αδικαιολόγητα και αυθαίρετα και η καχυποψία για τους άλλους είναι εμπόδιο στις κοινωνικές επαφές. Οι φόβοι αυτοί μπορεί να είναι από υψοβοβία έως αγοραφοβία αλλά μία συχνή πάθηση είναι και η αγχώδης νεύρωση αλλά και οι κρίσεις πανικού που έρχονται σε αναπάντεχες στιγμές.

 

Τα αίτια δεν είναι πάντα ορατά αλλά οι μηχανισμοί συνήθως κρύβονται στο υποσυνείδητο του ατόμου και για αυτό είναι δύσκολο και χρονοβόρο να αντιμετωπιστούν. Μπορεί να υπάρχουν τραύματα από την παιδική ηλικία και να τρέφονται με νέα περιστατικά και γεγονότα δίχως να το κατανοεί ο πάσχων.

 

Η ψυχοθεραπεία βοηθά να εξισορροπήσει το άτομο σε εσωτερικό επίπεδο και να διαχειριστεί τα γεγονότα της ζωής του βελτιώνοντας και τις διαπροσωπικές του σχέσεις.