"Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Γονέων"

Περισσότερα...

"Ψυχόδραμα Παιδιών"

foto-akouo-to-paidi-mou

Περισσότερα...

"Νοητική Ενδυνάμωση"

noitiki endinamosi

Περισσότερα...

Νέα Άρθρα

Συγκρούσεις στις συντροφικές σχέσεις

Επικοινωνία, λύσεις & συμπεριφορές  

syntrofikes sxeseis

 Από τη Γεωργία Τριανταφύλλου

Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας

Ψυχοθεραπεύτρια

 

Πόσες φορές έχουμε συγκρουστεί με τον σύντροφό μας για ανευ λόγου αιτίες; Πόσες φορές έχουμε πει στον εαυτό μας ότι την επόμενη φορά θα αντιδράσω διαφορετικά και κάθε φορά επαναλαμβάνουμε τις ίδιες ή και χειρότερες συμπεριφορές.

 

 

Αρκούν οι δεξιότητες επικοινωνίας που έχει ο καθένας μας; Δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να βελτιωθεί η σχέση μας, αλλά είναι σίγουρο πως αν δεν έχουμε σωστές ικανότητες επικοινωνίας/ αυτογνωσία, με το πέρασμα του χρόνου μαζί με το θυμό που ενδεχομένως να έχουμε τη δεδομένη στιγμή, θα έρθουν και συναισθήματα θλίψης, έλλειψης ικανοποίησης, απογοήτευσης, αποξένωσης και οτιδήποτε άλλο είναι δυσλειτουργικό για εμάς, για τον σύντροφό μας και για τη σχέση μας.

Περισσότερα...

H εικόνα του σώματος μας

Πώς σχετίζεται με τα συναισθήματά μας;

body


Από τη Γεωργία Τριανταφύλλου

Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας

Ψυχοθεραπεύτρια

 

Οταν χαίρεται η ψυχή μας, χαίρεται και το σώμα μας. Οταν πονάει η ψυχή μας, πονάει και το σώμα μας.

 

Το ακούμε όμως; Το βλέπουμε; Το αγαπάμε; Ή είμαστε τόσο επικεντρωμένοι σε όλα τα άλλα εκτός από αυτό; Στην αρχή, το σώμα μας κάνει υπομονή. Περιμένει καρτερικά να του δώσουμε σημασία. Στη συνέχεια, αρχίζει να επικοινωνεί τη δυσαρέσκειά του, πονώντας κάποιο μέρος του. Τότε αρχίσουμε να το βλέπουμε, γιατί πολύ απλά νιώθουμε λίγο πόνο. Μόλις παρέλθει ο μικρός αυτός πόνος, το ξεχνάμε πάλι και αφοσιωνόμαστε σε άλλα θέματα μεγαλύτερης σημασίας για εμάς. Μετά όμως αρχίζει και πονάει το ίδιο σημείο πιο δυνατά, και αυτός ο πόνος αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Ετσι αρχίζουμε να δίνουμε σημασία σε αυτό, αλλά βλέπουμε το πρόβλημα όταν έχει μεγιστοποιηθεί και δεν ξέρουμε πως να το χειριστούμε.

Περισσότερα...

Σχολικές επιδόσεις

Διαχείριση από την οικογένεια

students

Από τη Γεωργία Τριανταφύλλου

Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας

Ψυχοθεραπεύτρια

 

Το παιδί μας, ως γονείς, το αγαπάμε περισσότερο όταν έχει καλούς βαθμούς, και λιγότερο όταν δεν έχει; Φερόμαστε διαφορετικά σε αυτές τις δύο περιπτώσεις; Μήπως σκεφτόμαστε τις δικές μας ανάγκες, και όχι τόσο τις δικές του? Εχουμε συζητήσει για τις κλίσεις που έχει ή μας ενδιαφέρουν οι δικές μας, που ενδεχομένως να μην έχουμε ικανοποιήσει όπως τουλάχιστον θα θέλαμε? Μήπως επιβάλλουμε να επιθυμεί την γνώση και την επιτυχία; Μήπως το πιέζουμε πολύ, αδιαφορώντας ευγενικά, για τις δικές του ανάγκες;

Περισσότερα...

Ακούω το παιδί μου

Μια δεξιότητα που κάνει τη διαφορά στη σχέση μας

children

Από τη Γεωργία Τριανταφύλλου

Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπεύτρια

 

Για να καλλιεργήσουμε μια ικανοποιητική σχέση με οποιοδήποτε άτομο, χρειάζεται να μάθουμε να επικοινωνούμε θετικά. Χρειάζεται να τηρούμε τους βασικούς κανόνες της επικοινωνίας, και να ακούμε τον συνομιλητή μας, με τα αυτιά μας (Ενεργητική Ακρόαση). Το ίδιο χρειάζεται να κάνουμε και με τα παιδιά μας.

 

 

Περισσότερα...